HAUEN-LIMKILDE
behandlinger4.jpg

Behandlinger


BEHANDLINGER


CARIES

Caries er det samme som et hul i tanden.

Det yderste lag af tanden kaldet emaljen, er kroppens hårdeste væv. Under emaljen ligger et noget blødere væv kaldet dentinen,  som omgiver et hulrum,  hvori tandens nerver og blodforsyning ligger.

Huller i tænderne opstår, når mundhulens egne bakterier uforstyrret får lov til at omdanne sukker fra kosten til syre. Denne syre opløser/nedbryder tanden.

Hvordan et hul skal behandles, afhænger af størrelsen og dermed dybden.

Små overfladiske cariesangreb, som kun er nået til emaljen, kan oftest behandles med fluor og efterfølgende grundig hjemmetandpleje.

Huller, som er nået ind i dentinen, kræver ofte, at tandlægen borer det syge tandvæv væk og erstatter dette med en fyldning.

Er hullet nået helt til nerven, skal tanden rodbehandles og derefter forsynes med en fyldning eller en krone.


RODBEHANDLINGER

Der kan være flere årsager til, at en tand bør rodbehandles, men oftest skyldes det at et cariesangreb har gjort det muligt for bakterier at nå helt ind til tandens nerve. Alternativt kan det være på grund af et traume eller en revne i tanden f.eks. forårsaget af en gammel sølvfyldning. I nogle tilfælde opdager man det selv, da man får smerter og i andre tilfælde diagnostiserer tandlægen det.

En rodbehandling foretages under lokalbedøvelse, således at man ikke mærker noget.

En rodbehandling foretages for at sikre, at kanalerne bliver renset helt for bakterier, så disse ikke spreder sig til knoglevævet omkring rodspidsen.

Ved en rodbehandling fjernes tandens nerve med file, mens der skylles med desinficerende væsker. Hulrummet fyldes derefter op med et plastisk fyldningsmateriale.

Efter en rodbehandling kan det være nødvendigt, at tanden beskyttes af en krone, da rodbehandlede tænder er meget skrøbelige.

Efter endt rodbehandling kan man opleve lette forbigående smerter. Forsvinder de ikke, skal du kontakte os.


KRONER

Kroner fremstilles på knækkede tænder eller tænder, der er forsynet med så store fyldninger, at det ikke længere er forsvarligt eller muligt at reparere dem med nye fyldninger.

Kroner fremstilles desuden på rodbehandlede tænder, da disse er mere skrøbelige og dermed i risiko for at knække.

Kroner omslutter hele tanden og sikrer dermed at tanden ikke knækker.  

Kroner kan fremstilles i guld, porcelæn eller en kombination af disse.

Når der skal fremstilles en krone, skal tanden slibes til. Herefter skal der tages et aftryk, som sendes til en tekniker. mens kronen fremstilles hos teknikerne, skal din tand beskyttes. Dette gøres ved, at tandlægen fremstiller en midlertidig krone i plast.

Når kronen kommer tilbage fra teknikeren skal den tilpasses. Herefter sættes den fast ved hjælp af et tyndt lag cement, der fungerer som lim.


BROER

Mistede tænder kan ofte erstattes af en bro. Her beslibes nabo tænderne og disse bruges som bropiller, der skal bære det svæveled, som udfylder rummet hvor tanden/ tænderne mangler. Der er dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. En lang bro kræver således flere naturlige tænder til at bære den.

Broer fremstilles lige som kroner i guld, porcelæn eller en kombination af disse.

Da en bro cementeres fast på de naturlige tænder, vil den hurtigt komme til at føles som dine egne tænder. Broer bliver normalt lavet for, at du kan få et pænere smil uden manglende tænder eller for, at du kan få flere tænder at tygge med.


PARADENTOSE

Hvis en tandkødsbetændelse ikke behandles, kan betændelsen sprede sig til det dybereliggende væv og medføre varigt tab af tandens rodhindefibre og opløsning af den knogle, som tanden sidder fast i dette kaldes paradentose. Paradentose er en folkesygdom, der oftest ses hos personer over 30 år. Alle er i risiko for at få paradentose og det er derfor vigtigt at du passer dine tænder og hyppigt går til tandlæge for tandrens.

Følgende personer er mere udsatte for at udvikle paradentose:

Diabetikere, rygere, mundtørre personer og gravide kvinder.

Behandlingen afhænger af,  hvor aggressiv din paradentose er. Hvis sygdommen opdages i et tidligt stadie, vil din tandlæge give dig en grundig tandrens, så bakterier og tandsten bliver fjernet og ikke skader dine tænder og dit tandkød yderligere. Er paradentosen meget fremskreden, kan det være nødvendigt med en antibiotikakur eller en lille operation.

Desuden er det vigtigt med individuelle behandlinger og dermed hyppigere tandrens.

På klinikken har vi stor erfaring med behandling af paradentose, særligt grundet Emilies uddannelse som tandplejer.


PROTESER

En protese er en konstruktion til erstatning af manglende eller defekte tænder. Når man taler om tandproteser, tænker man altid på en aftagelig erstatning for en eller flere tænder. Dvs. at man selv kan tage protesen ud, når man ønsker det.

Der findes helproteser, som erstatter alle tænderne i en kæbe og der findes delproteser, som erstatter en eller flere tænder i en kæbe.

Proteser fremstilles i et samarbejde mellem tandlægen og tandteknikeren.
Når gummerne er helet efter tandudtrækning, tages det første aftryk og udfra dette fremstilles en gipsmodel. På gibsmodellen fremstilles protesens basis, hvorpå tænderne opstilles og disse prøves i munden på patienten.

Det kan godt kræve nogle besøg hos tandlægen at få fremstillet proteserne, da de under forløbet skal tilpasses og justeres således, at de passer helt perfekt til den enkelte patients kæber og sammenbid.


IMPLANTAT-BEHANDLINGER

Har du mistet en eller flere tænder i tandrækken, er et tandimplantat ofte den optimale løsning.

Et implantat er fremstillet af titanium, som let accepteres af organismen. Det fungerer som en kunstig tandrod, hvorpå der sættes en kunstig tand, som både ser ud og føles som en naturlig tand.

Implantatet sikrer dig et flot tandsæt til fordel for dit smil og din livsglæde.
Implantater har en lang levetid. De første implantater blev således sat i for 35 år siden og fungerer stadig. Siden da har udviklingen kun gjort implantaterne bedre.

På klinikken udfører vi implantatbehandling i samarbejde med en kirurg. Kirurgen sætter selve implantatskruen. Resten af forløbet foregår hos Emilie, som når implantatskruen er "groet" fast i knoglen, fremstiller mellem-delen (abutmentet) og kronen.


BLEGNING

Vi får alle mørkere tænder med alderen. Den mest almindelige årsag er indtrængning af farvestoffer i emaljen fra rygning, kaffe, te og rødvin samt andre farvede fødevarer.

Ved en tandblegning kan tænderne lysnes ved at fjerne misfarvningerne i emaljen.

På klinikken anvender vi to typer blegning, hjemmeblegning eller klinikblegning.

Ved hjemmeblegning fremstiller vores tekniker skinner, som passer nøjagtigt til dine tænder samt udleverer en gel således, at du kan blege tænderne hjemme, når det passer dig.

Alternativt kan blegningen foregå på klinikken, hvor vi kan benytte en lidt højere koncentration af blegemidlet. Denne behandling varer ca. halvanden time.

Tal med os, hvis du er interesseret i at høre mere om blegning.